Kunstenaar Peter Paulusse

Kunstenaar Peter Paulusse

Paulusse onderzoekt in zijn beeldend werk de drijfveren van de mens. Van doodsdrift tot seksualiteit, van het ervaren van existentiële grenzen in het leven tot zijn kinderlijke fantasie, van jaren 60 utopieën over wonen en werken, van obsceniteiten tot spiritualiteit.
Peter noemt dat zijn ‘101 onderzoeken naar het 1 en ander’.

Uit ‘101 onderzoeken naar het 1 en ander’ zijn de expositie DRIE KIJKHOOGTEN met de beelddrager ‘1001 tekeningen van Peter Paulusse’ en de catalogus ‘Terugblik 1950-2010’ ontstaan.
De expositie DRIE KIJKHOOGTEN met beeldschermen gevoed door allerlei soorten beelddragers en de catalogus ’Terugblik 1950-2010’ zijn de neerslag van Peters ontwikkeling van zijn vrolijke kind, via enthousiaste hippie tot experimenterend kunstenaar.

Peters interesse ligt in het bouwen met grote technische mogelijkheden, die een duurzame bouw moeten laten ontstaan. Paulusse kijkt verder dan techniek. Hij interesseert zich ook bijzonder voor het leven en creatieve samenwerking. Vandaar dat Peter Paulusse naast individueel werk ook groepsprojecten heeft ontwikkeld, zoals het interactieve computerspel ‘Bouwen zonder Grenzen’, woont in een door hem mede opgericht woon- en werk complex voor kunstenaars en heeft zijn bijdrage geleverd aan het centrum ‘Temporary Art Centre’ (TAC) voor moderne kunst en aan het centrum ‘Aquamarijn’ voor groei en bewustzijn. Bovendien is Peter Paulusse een bijzonder vriendelijk mens.

Peter analyseert zijn dromen op een moderne Jungiaanse wijze en heeft zijn collectief onbewuste gezien. Hij heeft vele van zijn talentloze en talentvolle subpersoonlijkheden ontmoet. Door een cursus bio-energetica heeft hij een vrij ontspannen relatie gecreëerd tussen zijn brein en lichaam. Met beeld en taal associaties roept hij onverwachte beelden en teksten op. Peter vangt deze fantasieën en zijn praatjes op rijm met potlood, pen en penseel, zonder oordelen en met grote vrijheid.

Het is aan de toeschouwer om te bepalen welke invloed zijn werk achterlaat. Een glimlach en een traan in ieder geval. Zeker is dat de toeschouwer wordt uitgenodigd de grenzen van het onbewuste en het individuele te overschrijden.

1001 Tekeningen van PETER PAULUSSE
101 Onderzoeken naar het 1 en ander

.